A2 SL

1976-1980

Üretim Adedi: 15.401

A2 SL

A2 slAnadol A2 serisi, Türkiye’nin ve dünyanın ilk 4-kapılı fiber sedan otomobilidir. Prototipi 1969 yılında geliştirilen A2, 1970’te üretilerek 1971’de MkI, 1972’de MkII tipi piyasaya sürülmüştür.

A2 MkI ve A2 MkII’nin başarılı satış performansı, A2 modelinin günün şartlarına göre daha da geliştirilerek üretimine devam edilmesini sağladı. A2 tipinin son modeli olan SL, 1976/01-1981/01 yılları arasında üretildi.

Cam elyafı ve polyesterden imal edilen 5 kişilik araç gövdesi, A1 MkI platformundan itibaren kullanılan aynı boyutlardaki H-tipi tam çelik şasi üzerine oturtulmuştur. Şasi, helezonlu bağımsız ön süspansiyon ve makaslı arka aksın üzerine kurulmuştur. Frenler ise tek kanal hidrolik sistem olup önler disk, arkalar tamburdur. El freni, ön koltuk yekpare olduğu için sürücü koltuğu ve ön kapı arasında solda ve mekaniktir. El fren kolu, içli dışlı bir kablo ile arka tekerleklerdeki el freni levyesine bağlıdır. Şanzıman olarak döküm demirden, 4 ileri düz vitesli Ford’un Type 2 modeli tercih edilmiştir. Debriyaj olarak tek kuru plaka, diyafram yaylı ve spiral kontrollu telli sistem kullanılmıştır. Direksiyon’da ise MkI’de kullanılan rack-and-pinion (kremayer) sistemi kullanılmıştır.

A2 serisinde olduğu gibi SL’ modelinde de Ford Cortina’nın 5500 d/d’da 54 HP güç üreten, motor bloğu demir dökümden mamul 1298cc’lik Kent Crossflow OHV motoru kullanılmıştır. Tek parça ön koltuk SL’de de muhafaza edilmiştir. SL, A2 modelleri ile teknik olarak aynı donanıma sahiptiler. SL’de jant kapakları değişmiş ve aluminyum ve düz bir şekil almıştır. İç donanımda da yenilikler yapılmış, direksiyon, kapı ve koltuk döşemelerinde daha modern ve kaliteli malzeme kullanılmıştır. Gösterge  paneli görünüş olarak daha modern bir dizayna kavuşmakla birlikte, yine direksiyon milinin hemen üzerinde 2 gösterge bulunmaktadır. Solda, alt kısmında uzun hüzme (mavi) ve sinyal (sarı) lambalar ile km sayacının bulunduğu Smiths km saati, sağında ise orta kısmında marş (kırmızı), yağ (yeşil) lambalarının bulunduğu Smiths yuvarlak  hararet ve benzin göstergesi yer almaktadır.

SL’deki en önemli dış değişiklikler ön panjur ve arka stoplarda idi. Ön panjur A2 MkII Akdeniz modeline göre biraz yuvarlatılarak modern bir görünüme kavuşturulmuş, arka stop-sinyal grubu ise dörtgen ve tek renk kırmızı bir form almıştır.

Ayrıca A2, aracın güvenliğinin artırılması amacıyla çarpışma testine (crash test) tabi tutulan ilk Türk otomobilidir. A2 aile arabası olarak dizayn edilmiş olsa da, ticari olarak da büyük bir sükse yaptı. SL olarak 15.401 adet üretilen A2; MkI, MkII ve SL olarak toplamda 35.668 adetlik bir satış performansına ulaşarak en fazla satılan Anadol modeli oldu.