A2 MkII

1972-1975

Üretim Adedi: 18.271

A2 MkII

a2 MKII1971’de İzmir’de düzenlenen Akdeniz Oyunları için geliştirilen A2 MkII modeline “Anadol Akdeniz” adı verilmiş ve bu modelin üretimine 1972’de başlanmıştır.

A1 MkII‘de olduğu gibi, bu modelde de farların yuvarlak şekli yerini dörtgen “Lucas” farlara bırakmış, vites bloğu ve tamponlar yenilenmiştir. Yeni dizaynda tamponlar gövdenin bir uzantısı haline gelmiş, ön ızgara değişmiş, fiberden imal edilmiş, sinyal ve stop lambaları uzunlamasına üçgen bir şekil almıştır. Bu sinyal -stop grubu, dönemin Ford Transit minibüslerinde kullanılan stoplar olup, yatay olarak kullanılmıştır. Gösterge panelinde ise direksiyon milinin hemen üzerinde 2 gösterge bulunmaktadır. Solda, alt kısmında uzun hüzme (mavi) ve sinyal (sarı) lambalar ile km sayacının bulunduğu Smiths km saati, sağında ise orta kısmında marş (kırmızı), yağ (yeşil) lambalarının bulunduğu Smiths yuvarlak  hararet ve benzin göstergesi yer almaktadır.

Kabin içi de ciddi bir değişikliğe uğramış, gösterge tablosu ve ön konsol, koltuklar değişmiş, kullanılan malzemelerin kalitesi yükseltilmiştir. Tavan vinil ile kaplanmıştır. 1972’den itibaren kullanılan bu standartlar , A2 MkII üretiminin sonuna kadar (1975 yılı sonu) aynı kalmıştır.

A2 serisinde Ford Cortina’nın 5500 d/d’da 54 HP güç üreten, motor bloğu demir dökümden mamul Kent Crossflow OHV motoru kullanılmıştır. Tek parça ön koltuğu ile tanınan bu ilk A2 MkII modelleri görünüm ve teknik olarak A1 MkII modelleri ile aynı donanıma sahiptiler.

Cam elyafı ve polyesterden imal edilen bu 5 kişilik araç gövdesi, A1 MkI platformunda da kullanılan aynı boyutlardaki H-tipi tam çelik şasi üzerine oturtulmuştur. Şasi, helezonlu bağımsız ön süspansiyon ve makaslı arka aksın üzerine kurulmuştur. Frenler ise tek kanal hidrolik sistem olup önler disk, arkalar tamburdur. El freni, ön koltuk yekpare olduğu için sürücü koltuğu ve ön kapı arasında soldadır ve mekaniktir. El fren kolu, içli dışlı bir kablo ile arka tekerleklerdeki el freni levyesine bağlıdır. Şanzıman olarak  döküm demirden, 4 ileri düz vitesli Ford’un Type 2 modeli tercih edilmiştir. Debriyaj olarak tek kuru plaka, diyafram yaylı ve spiral kontrollu telli sistem kullanılmıştır. Direksiyon’da ise MkI’de kullanılan rack-and-pinion (kremayer) sistemi kullanılmıştır.

Ayrıca A2, aracın güvenliğinin artırılması amacıyla çarpışma testine (crash test) tabi tutulan ilk Türk otomobilidir.

A2 aile arabası olarak dizayn edilmiş olsa da, ticari olarak da büyük bir sükse yaptı. Yüksek bir satış performansına ulaşarak en fazla satılan Anadol modeli oldu.

A2, MkI olarak 1995 adet (71/1-72/4) ve MkII olarak 18.271 adet (72/4-76/01) toplam olarak 20.267 adet üretilmiştir. 1976’dan itibaren A2 SL modeli üretilmeye başlandı.